- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Alegeri prezidentiale 2025

Misterul donațiilor ascunse ale lui Nicușor Dan, elucidat! Candidatul va divulga identitatea donatorilor

15 May, 13:36 • Bugiu ⁠Ana Maria
Nicușor Dan a strâns 1,8 milioane de lei din donații pentru campania prezidențială. Numele donatorilor vor fi făcute publice doar după 18 mai, pentru sumele ce depășesc 5.000 de lei.
Misterul donațiilor ascunse ale lui Nicușor Dan, elucidat! Candidatul va divulga identitatea donatorilor

Nicușor Dan se află în turul final al alegerilor prezidențiale, programat pentru data de 18 mai, unde va concura împotriva lui George Simion. Candidatura lui Nicușor Dan are o particularitate esențială: este independent, fără susținerea unui partid politic, ceea ce înseamnă că nu beneficiază de o infrastructură financiară sau organizatorică clasică. Din acest motiv, a fost nevoit să-și finanțeze campania electorală prin donații publice.

Te-ar mai putea interesa și: Pensii 2025. De unde va face rost Nicuşor Dan de bani pentru indexarea pensiilor: „Ce pot să promit e că nicio pensie nu va scădea și că, imediat după ce ieșim din dezechilibrul economic în care suntem, vom lua măsuri”

Misterul donațiilor ascunse ale lui Nicușor Dan, elucidat! Candidatul va divulga identitatea donatorilor

Într-un timp relativ scurt, Nicușor Dan a reușit să strângă suma necesară – 1,8 milioane de lei –, o performanță care a stârnit atât susținere, cât și controverse. Românii care au dorit să contribuie financiar la campania lui au avut posibilitatea de a face acest lucru anonim, în special în mediul online. Această opțiune a atras critici din partea unor voci publice, care au pus sub semnul întrebării transparența procesului de finanțare. Au existat acuzații potrivit cărora candidatul ar putea folosi acest sistem pentru a atrage sume considerabile, oferind ulterior anumite favoruri donatorilor.

Nicușor Dan a respins ferm aceste suspiciuni și a explicat de ce nu a făcut publice numele donatorilor. El a afirmat că intenția sa este de a-i proteja pe cei care l-au sprijinit, pentru a nu le atrage animozități sau repercusiuni. A reamintit că a procedat în același mod și în anul 2020, atunci când a candidat pentru funcția de primar general al Capitalei. Atunci, susține el, niciunul dintre cei care l-au ajutat financiar nu a primit contracte publice sau alte beneficii după alegeri, ceea ce ar demonstra onestitatea și integritatea sa.

„Garanţia cred că este ce-am făcut eu în spaţiul public 20 de ani. Am fost primarul Capitalei, am făcut acelaşi lucru în 2020, au fost oameni care au donat bani pentru mine şi nu au avut niciun fel de avantaj”, a spus Nicuşor Dan la podcastul MCN.

El a mai explicat că legislația permite ca donațiile sub 5.000 de lei să fie făcute anonim, și că nu are voie să le facă publice. Totuși, a promis transparență după încheierea campaniei, precizând că lista celor care au donat sume mai mari de 5.000 de lei va fi publicată după data de 18 mai.

Între timp, atenția opiniei publice se îndreaptă și către strategia electorală a contracandidatului său, George Simion, care pare să fie susținut de influențe semnificative din interiorul sistemului, potrivit unor informații apărute în spațiul public.

„Imediat, până la 5.000 de lei oamenii au dreptul să doneze şi să-şi păstreze anonimatul şi eu nu am voie să încalc… Vorbim de donaţiile mari. După ce se va termina această campanie electorală o să aveţi lista celor care au donat mai mult de 5.000 de lei”,a adăugat Nicușor Dan.

Prin urmare, marea finală pentru funcția de președinte al României capătă nu doar o miză politică, ci și una legată de transparență, etică și încrederea în mecanismele prin care candidații independenți pot participa la viața democratică fără susținere de partid.

Te-ar mai putea interesa și: Sondaj IRSOP. Nicușor Dan trece în fața lui George Simion în preferințele alegătorilor. Candidatul independent are un avans de 4 procente în fața contracandidatului suveranist

Urmărește Daily Business pe Google News
OSZAR »