Punctele negre sunt pori înfundați cu sebum și celule moarte, care, în contact cu aerul, se oxidează și capătă culoarea închisă. Sunt o formă ușoară de acnee și apar de obicei pe nas, bărbie și frunte. Nu se tratează doar cu produse scumpe sau cu vizite la dermatolog. Există metode eficiente şi ieftine pentru a scăpa de aceste imperfecţiuni. Printre cauzele frecvente ale apariţiei punctelor negre se numără excesul de sebum, schimbările hormonale, igiena facială necorespunzătoare, utilizarea produselor comedogenice (care blochează porii) şi poluarea, scrie CSID.
Bicarbonatul de sodiu (7 lei) este un exfoliant natural care curăță porii și elimină impuritățile. Amestecă o lingură de bicarbonat cu apă până obții o pastă, apoi aplică pe zonele afectate, masează ușor și lasă să acționeze 10 minute. La final, clătește cu apă călduță.
Miere și scorțișoară. Mierea are efect antibacterian, iar scorțișoara stimulează circulația. Amestecă o lingură de miere cu o jumătate de linguriță de scorțișoară şi aplică pe față. După 15 minute, clătește!
Mască cu ovăz și iaurt. Curăță porii și hidratează pielea. Amestecă două linguri de ovăz cu trei linguri de iaurt natural, aplică pe față şi masează delicat. Lasă să acţineze 15 minute și apoi clătește.
Suc de lămâie. Bogat în vitamina C, sucul de lămâie ajută la micșorarea porilor. Aplică suc proaspăt pe zona afectată cu un disc demachiant. Lasă 10 minute, apoi clătește cu apă rece.
Ceaiul verde are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Preparați ceai verde și lăsați-l să se răcească. Aplicați pe piele cu un disc demachiant și lăsați 15 minute.
Citeşte şi: Cum se prepară limonada braziliană, băutura verii în 2025. Este extrem de populară pentru gustul său unic
Pentru a preveni apariția punctelor negre trebuie să curăți fața zilnic, dimineața și seara, şi să eviţi produsele cosmetice grase sau care blochează porii. De asemenea, alege produse etichetate „non-comedogenice. eficientă este şi exfolierea ușoară, o dată sau de două ori pe săptămână. Este foarte important să menţii o hidratare corespunzătoare și o alimentație echilibrată.
Citește și: Băutura care a înregistrat o creştere de 15% în 2024. Românii o consumă tot mai des
Dacă problema persistă sau se agravează, consultarea unui dermatolog este recomandată. Însă, cu o rutină de îngrijire corectă și câteva ingrediente naturale, poți menține un ten curat și sănătos fără eforturi mari sau costuri ridicate.