Într-o lume în care suntem înconjurați de reclame, oferte „de nerefuzat” și cumpărături la un click distanță, impulsul de a cheltui devine din ce în ce mai greu de controlat, iar banii zboară şi din portofel, şi de pe card. Fie că vorbim despre haine, gadgeturi, electrocasnice sau abonamente lunare, tentația de a cumpăra pe loc este puternică. Dar există un truc simplu care te poate ajuta să iei decizii financiare mai înțelepte: regula celor 7 zile.
Într-o eră a consumerismului accelerat, în care tentațiile sunt la fiecare pas, de la vitrinele atrăgătoare ale magazinelor la reclamele targetate de pe rețelele sociale, deciziile de cumpărare sunt tot mai impulsive. În acest context, apare o metodă simplă, dar extrem de eficientă, pentru a-ți recăpăta controlul asupra banilor tăi: regula celor 7 zile.
Ideea este următoarea: atunci când simți că vrei să cumperi ceva, așteaptă 7 zile. Nu-l adăuga imediat în coș, nu mergi direct la casă, nu plăti pe loc. Notează-ți obiectul dorit, lasă-l „la dospit” o săptămână și revino asupra deciziei abia după această perioadă de reflecție. Dacă și după 7 zile încă simți că ai cu adevărat nevoie de acel lucru și nu este doar o dorință de moment, abia atunci cumpără-l.
Schimbare radicală în portofele! Se schimbă banii până pe 1 ianuarie 2026!
„Regula de 7 zile. De fiecare dată când vrei să cumperi ceva, așteaptă 7 zile. Dacă la finalul acelor 7 zile încă simți că ai nevoie de acel lucru, poți să îl cumperi. Acest obicei îți va salva o grămadă de bani”, spune regula.
Pare simplu, dar acest obicei te poate scuti de multe cheltuieli inutile. De cele mai multe ori, impulsul de a cumpăra trece, iar produsul care părea indispensabil își pierde rapid farmecul. Adevărul este că nu cumpărăm doar din necesitate, ci și pentru că suntem influențați emoțional, prin marketing și presiuni sociale.
Regula celor 7 zile nu înseamnă să nu te răsfeți, ci să te cunoști mai bine. Să înveți să faci diferența între dorință și nevoie, între cheltuială justificată și risipă. Aplic-o și tu. Vei fi surprins câți bani vei salva doar pentru că ai ales să aștepți puțin.
Nu ţine un portofel murdar sau tocit, a spus bioenergoterapeutul Lidia Fecioru. „Contează foarte mult culoarea portofelului. Să începem cu acel bileţel, pe care să scriem o rugăciune pe care să o punem în portofel. Nu trebuie să păstrăm chitanţe, cărţi de vizită vechi, sau bonuri, portofelul este pentru bani. Banului îi place ordinea”, a zis Lidia Fecioru.
„Nu ţine un portofel murdar sau tocit. Trebuie să fie schimbat. El poate spune foarte multe despre atitudinea despre bogăţie şi despre abundenţă”, a subliniat Lidia Fecioru.
„Trebuie învăţată chestia asta ca să eliminăm blocajele. Dacă s-a rupt, trebuie schimbat. Trebuie să mai punem şi o dorinţă acolo. Să transferăm din energia noastră. Dumnezeu nu ne vrea nici proşti, nici săraci”, a spus Lidia Fecioru în cadrul unei ediții a emisiunii „Adevăruri Ascunse”.