Vara aduce cu sine dorința multora dintre noi de a avea o piele bronzată, sănătoasă și strălucitoare, dar pentru a obține acest rezultat fără riscuri, trebuie să înțelegem cum funcționează bronzul și cum ne putem îngriji pielea corespunzător, scrie click.ro.
Pe măsură ce temperaturile cresc și soarele devine tot mai prezent, corpul nostru produce mai multă melanină, pigmentul natural care oferă pielii culoare și protecție împotriva radiațiilor ultraviolete. Bronzul nu este doar o chestiune estetică, ci un răspuns natural al organismului la expunerea solară. Cu toate acestea, pentru ca pielea să capete o nuanță uniformă și sănătoasă, nu este suficient doar să ne expunem la soare.
Te-ar mai putea interesa și: Unde ne bronzăm în 2025. Tripadvisor a publicat topul celor mai bune plaje din lume
Un bronz frumos începe din farfurie. Dieta joacă un rol important în sănătatea pielii și în capacitatea acesteia de a se bronza uniform. Este recomandat un consum bogat în fructe și legume de culoare portocalie, roșie sau verde intens, care conțin antioxidanți naturali, betacaroten și flavonoide. Acești compuși contribuie la producerea melaninei, întăresc pielea împotriva stresului oxidativ provocat de soare și mențin bronzul mai mult timp.
Înainte de expunerea la soare, este foarte importantă exfolierea pielii. Aceasta elimină celulele moarte și pregătește pielea pentru un bronz uniform. Exfolierea stimulează circulația și are efecte benefice și asupra stării de bine psihice. O piele curată, netedă și bine hidratată va absorbi mai eficient lumina solară și va produce melanină mai rapid.
Deși soarele este principala sursă de vitamina D (responsabilă de sănătatea oaselor și de susținerea sistemului imunitar), expunerea trebuie făcută cu moderație. Sunt recomandate sesiuni zilnice de 10–20 de minute, în afara intervalului orar 11:00–16:00, când radiațiile UV sunt foarte intense. În acest mod, te poți bucura de beneficiile soarelui fără riscul de arsuri sau îmbătrânire prematură a pielii.
Aplicarea corectă a cremei cu SPF este unul dintre cele mai importante sfaturi. Aceasta trebuie aleasă în funcție de tipul de piele și reaplicată la fiecare două ore sau după ce ai intrat în apă ori ai transpirat abundent. Protecția solară nu împiedică bronzarea, ci o face mai sigură și mai durabilă, prevenind apariția petelor pigmentare, a arsurilor sau a riscului de cancer de piele.
Te-ar mai putea interesa și: Trucuri pentru a-ți proteja lucrurile la plajă, în 2025. Nu o să te mai temi că ți se pot fura