ALEGERI PREZIDENȚIALE 2025. Rezultatele alegerilor sunt urmărite îndeaproape la Bruxelles și Washington, iar George Simion, numit „extremist de dreapta” și „fanul lui Donald Trump” este favorit. În același timp „centriștii proeuropeni” Crin Antonescu și Nicușor Dan duc o luptă strânsă pentru turul doi, transmite News.ro.
Miza alegerilor prezidențiale din România a trecut de interesul național, dat fiind că țara noastră a devenit, conform publicațiilor internaționale, „cel mai recent câmp de luptă între dreapta dură și establishmentul politic”.
„George Simion, fanul lui Trump, de extremă dreaptă, câştigă primul tur al alegerilor din România, potrivit exit-pollurilor”, titrează Politico.eu, care îşi deschide site-ul cu acest material.
Este de aşteptat ca liderul naţionalist să se califice pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale, din 18 mai, în timp ce Crin Antonescu, figura de bază a establishmentului, şi Nicuşor Dan, primarul centrist al Bucureştiului, se luptă în prezent pentru locul doi, scrie POLITICO.
Proiecţiile exit-poll-urilor nu reprezintă rezultatele oficiale, care sunt aşteptate să înceapă să sosească de la Autoritatea Electorală din România în următoarele câteva ore. De asemenea, exit-poll-urile nu reflectă voturile exprimate de diaspora românească, precizează POLITICO.
Publicația susține că rezultatele alegerilor din România sunt urmărite de la Bruxelles și Washington, dat fiind că țara noastră a devenit cel mai recent câmp de luptă, după cum am scris mai sus, între dreapta dură și establishmentul politic.
Printre candidaţii care concurează pentru a-l înfrunta pe Simion în turul al doilea, Dan şi Antonescu sunt la egalitate în sondajele de la ieşirea de la urne. Dan este un candidat independent care a fost primar al Bucureştiului din 2020. Matematician, el a trecut la activism şi politică la sfârşitul anilor 1990, la întoarcerea sa de la Paris, unde îşi terminase studiile doctorale.
Activismul său, a spus el, a vizat contracararea „mafiei imobiliare” într-un efort de a păstra spaţiile verzi şi siturile de patrimoniu din Bucureşti. În 2015, a fondat Uniunea Salvaţi Bucureştiul, un partid politic care a devenit ulterior Uniunea Salvaţi România (USR), mutându-şi accentul de pe scena locală pe cea naţională. El a părăsit partidul în 2017. Luna trecută, conducerea USR a renunţat la propriul candidat, Elena Lasconi, pentru a-l susţine pe Dan, argumentând că are şanse mai mari decât Lasconi să se califice în turul doi.
Antonescu candidează în calitate de candidat comun al principalelor partide din România: social-democraţii (PSD), naţional-liberalii (PNL) şi partidul minorităţii maghiare (UDMR). Fost lider al PNL, Antonescu este cunoscut mai ales pentru mandatul său de preşedinte interimar din urmă cu 12 ani, după ce Parlamentul României l-a suspendat din funcţie pe preşedintele de atunci, Traian Băsescu. Un efort de demitere a lui Băsescu a eşuat ulterior, lăsându-l pe Antonescu cu o imagine pătată. El nu a deţinut nicio funcţie politică în ultimul deceniu, arată POLITICO.
Euroscepticul George Simion părea să se îndrepte către victorie în primul tur al alegerilor prezidenţiale reluate din România, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, după un scrutin văzut ca un test al creşterii naţionalismului de tip Donald Trump în Uniunea Europeană, scrie Reuters.