- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

America, sub semnul lui Trump: Congresul aprobă legea care rescrie economia

22 May, 20:32 • Bugiu ⁠Ana Maria
Donald Trump obține o victorie la limită după ce Camera Reprezentanților adoptă proiectul său fiscal. Legea prevede reduceri de taxe și cheltuieli mai mari pentru securitate, dar riscă să crească datoria publică cu aproape 4 trilioane de dolari.
America, sub semnul lui Trump: Congresul aprobă legea care rescrie economia

Fostul președinte Donald Trump a obținut o victorie politică semnificativă odată cu adoptarea, de către Camera Reprezentanților a SUA, a unui amplu pachet legislativ fiscal și bugetar pe care l-a promovat intens. Deși adoptarea a venit cu o marjă minimă – 215 voturi pentru și 214 împotrivă – legea reflectă viziunea economică și politică a lui Trump și marchează o reconfigurare importantă a politicilor fiscale ale Statelor Unite.

Te-ar mai putea interesa și: Donald Trump a anunțat noul ambasador al SUA în România: „Darryl Nirenberg ne va ajuta să apărăm interesele economice şi de securitate”

America, sub semnul lui Trump: Congresul aprobă legea care rescrie economia

Proiectul, susținut în bloc de republicanii din Cameră, prevede reduceri masive de impozite, atât pentru companii cât și pentru cetățeni, o serie de tăieri de beneficii pentru politicile de energie verde inițiate în timpul administrației Biden, precum și majorări semnificative ale cheltuielilor pentru apărare și securitate la granițe. Printre cele mai controversate prevederi se numără alocarea de fonduri pentru recrutarea a zeci de mii de agenți de frontieră și planul ambițios de a deporta anual până la 1 milion de imigranți.

Deși Trump a lăudat pachetul legislativ, numindu-l „măreț și frumos”, impactul economic estimat este alarmant. Potrivit Biroului Bugetar al Congresului (CBO), măsurile incluse în acest act normativ ar putea duce la o creștere a datoriei publice cu aproximativ 3,8 trilioane de dolari în următorii zece ani. Acest aspect vine într-un context deja tensionat, în care datoria națională a SUA a depășit 36 de trilioane de dolari, iar raportul datorie/PIB a ajuns la 124%.

Adoptarea proiectului a fost rezultatul unor negocieri interne extrem de dure în cadrul Partidului Republican. Președintele Camerei, Mike Johnson, a modificat în repetate rânduri textul legii pentru a obține sprijinul atât al aripii ultraconservatoare, cât și al republicanilor moderați. În cele din urmă, doar doi republicani au votat împotrivă, iar unul s-a abținut – o marjă de eroare extrem de mică pentru o victorie legislativă de asemenea amploare.

Printre concesiile făcute pentru a convinge tabăra conservatoare se numără devansarea intrării în vigoare a unor condiții mai stricte de muncă pentru beneficiarii programului Medicaid, măsură care va intra în aplicare la sfârșitul lui 2026. Aceste schimbări riscă să excludă milioane de americani cu venituri mici de la asistența medicală guvernamentală. Alte prevederi prevăd penalizări pentru statele care decid în viitor să extindă accesul la Medicaid.

Pe de altă parte, Partidul Democrat a votat în bloc împotriva legii, susținând că aceasta adâncește inegalitățile și favorizează elitele financiare în detrimentul americanilor de rând. Democrații au criticat vehement tăierile de taxe pentru corporații și bogați, precum și reducerile de sprijin social pentru persoanele vulnerabile.

Proiectul urmează să fie discutat în Senatul SUA, unde republicanii dețin o majoritate relativ confortabilă (53 din 100 de locuri), ceea ce crește șansele ca legea să fie aprobată, chiar dacă, cel mai probabil, va suferi unele modificări de formă. Totuși, esența ideologică a proiectului – reducerea fiscalității, investiții în securitate și o abordare dură asupra imigrației – rămâne intactă și reflectă prioritățile lui Trump în perspectiva unei posibile reveniri la Casa Albă în 2025.

Între timp, piețele financiare și agențiile de rating analizează cu prudență implicațiile acestei schimbări de direcție fiscală. Moody’s a retrogradat recent perspectiva de credit a SUA, avertizând că noile măsuri ar putea agrava dezechilibrul bugetar și ar adăuga presiuni suplimentare asupra capacității de plată a statului american.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Accident grav între un autocamion și un autocar cu pasageri în județul Iași. A fost activat Planul roșu de intervenție
Accident grav între un autocamion și un autocar cu pasageri în județul Iași. A fost activat Planul ...
Ion Cassian, despre starea de sănătate a lui Irinel Columbeanu: „Sunt momente când nu este 100% lucid. Merge și mai greu”
Ion Cassian, despre starea de sănătate a lui Irinel Columbeanu: „Sunt momente când nu este 100% ...
Cât a valorat cea mai mare despăgubire plătită în România, în anul 2024, în baza asigurării de călătorie. Primele 10 despăgubiri au însumat peste 400.000 de euro
Cât a valorat cea mai mare despăgubire plătită în România, în anul 2024, în baza asigurării ...
Gigi Becali, ofertă inedită pentru președintele ales Nicușor Dan: ”Să dea telefon. Eu sunt lingău, să propun eu?”
Gigi Becali, ofertă inedită pentru președintele ales Nicușor Dan: ”Să dea telefon. Eu sunt lingău, ...
ITP 2025. Ce acte sunt necesare și ce preț are inspecția tehnică anul acesta
ITP 2025. Ce acte sunt necesare și ce preț are inspecția tehnică anul acesta
Parlamentul a votat ridicarea vârstei de pensionare la 70 de ani, cea mai mare din Europa. Cui i se aplică măsura și de când intră în vigoare
Parlamentul a votat ridicarea vârstei de pensionare la 70 de ani, cea mai mare din Europa. Cui i se ...
Peste 450.000 de pensionari care așteaptă noua recalculare pentru a primi mai mulți bani mai au de așteptat. Sistemul de calcul este încă în teste
Peste 450.000 de pensionari care așteaptă noua recalculare pentru a primi mai mulți bani mai au de ...
Primarul interimar al Capitalei este liberalul Stelian Bujduveanu, care îi ia locul lui Adrian Vigheciu (PSD)
Primarul interimar al Capitalei este liberalul Stelian Bujduveanu, care îi ia locul lui Adrian Vigheciu ...
Cum vede Mirabela Grădinaru rolul de „Primă Doamnă”: „Ar trebui să fie modele pentru noi. Nu mi-am creionat nimic”
Cum vede Mirabela Grădinaru rolul de „Primă Doamnă”: „Ar trebui să fie modele pentru ...
Studiu Oxford: care este legătura între sărăcie singurătate şi boală
Studiu Oxford: care este legătura între sărăcie singurătate şi boală
Tanczos Barna, Ministrul Finanțelor, trasează prioritățile României după întâlnirea cu președintele ales Nicușor Dan: ”Un guvern care să aprobe pachetul de măsuri pentru reducerea deficitului, care trebuie prezentat Comisiei Europene”
Tanczos Barna, Ministrul Finanțelor, trasează prioritățile României după întâlnirea cu președintele ...
Vacanţe 2025, prea scumpe pentru români. Ce planuri de cheltuieli sunt pentru această vară
Vacanţe 2025, prea scumpe pentru români. Ce planuri de cheltuieli sunt pentru această vară
Tragedie în fotbalul românesc. Radu Paligora, fostul medic de la FCSB, CFR Cluj și Farul, s-a stins din viață la doar 50 de ani
Tragedie în fotbalul românesc. Radu Paligora, fostul medic de la FCSB, CFR Cluj și Farul, s-a stins ...
Administrația Trump interzice Universității Harvard să mai accepte studenți străini. Acuzațiile incredibile aduse de Casa Albă
Administrația Trump interzice Universității Harvard să mai accepte studenți străini. Acuzațiile ...
România este singura țară care nu a trimis Comisiei Europene planul pentru reducerea deficitului bugetar
România este singura țară care nu a trimis Comisiei Europene planul pentru reducerea deficitului bugetar
Bursele școlare, în prag de reformă: Ministrul Educației propune criterii noi, axate pe merit și sprijin social
Bursele școlare, în prag de reformă: Ministrul Educației propune criterii noi, axate pe merit și ...
Germania atrage tot mai mulți turiști români. Vacanțele culturale, în topul preferințelor în 2025
Germania atrage tot mai mulți turiști români. Vacanțele culturale, în topul preferințelor în 2025
Nicușor Dan promite un reprezentant activ al președintelui în diaspora
Nicușor Dan promite un reprezentant activ al președintelui în diaspora
OSZAR »