Un aliment banal, regăsit în cămara multor români, s-a dovedit a fi un supraaliment, cu beneficii importante asupra sănătății. Potrivit specialiștilor, acesta poate reduce riscul de a dezvolta cancer, diabet sau boli de inimă.
Este vorba despre untul de arahide, accesibil în orice supermarket. Acest produs ar putea deveni aliatul zilnic pentru inimă, creier și siluetă. Dr. Dan Gubler, doctor în chimie organică și cercetător al moleculelor naturale din alimente, susține că doar două lingurițe consumate pe zi pot reduce considerabil riscul de a dezvolta diabet de tip 2, boli cardiovasculare, anumite forme de cancer sau declin cognitiv, notează CSID.
Untul de arahide conține în mare parte grăsimi mono și polinesaturate, lipsite de colesterol, care scad nivelul LDL și trigliceridele. Proteinele și fibrele încetinesc absorbția glucidelor și stabilizeazî glicemia, efect confirmat de studii Harvard și Journal of the American College of Nutrition.
În același timp, antioxidanții multipli, printre care se numără vitamina E, resveratrol, acidul p-cumarinic și alți polifenoli, neutralizează stresul oxidativ, factor legat de cancer și boli neurodegenerative.
Mineralele esențiale ajută și ele la reglarea tensiunii arteriale, magneziul susținând funcția musculară și metabolismul energetic.
O cercetare care a fost efectuată timp de șase luni arată că persoanele care au inclus în dietă unt de arahide sau arahide simple și-au îmbunătățit profilul lipidic, reducând semnificativ colesterolul total și LDL.
În același timp, potrivit profesorului Walter C. Willet de la Harvard, consumul regulat de nuci și unt de arahide poate fi asociat cu un risc mai scăzut de apariție a diabetului. Asta, datorită conținutului de grăsimi nesaturate și fibre, care cresc sensibilitatea la insulină.
Antioxindanții din arahide protejează celulele împotriva deteriorării ADN-ului. Meta-analizele efectuate recent indică o corelație între aportul de arahide și scăderea riscului de cancer la sân postmenopauză.
Porția ideală este de o aproximativ 30 de grame pe zi. Untul de arahide poate fi consumat pe pâine integrală sau poate fi pus în smoothie-uri, sosuri asiatice sau peste fulgi de ovăz. Specialiștii recomandă ca acesta să fie consumat dimineața sau ca gustare între mese. Astfel, vârfurile de glicemie vor fi atenuate.
Citește și: Alimentul care reduce drastic riscul de cancer de colon și scade inflamația în întreg corpul