În luna martie, Viktor Orban a vorbit despre înăsprirea măsurilor împotriva finanțării externe a presei independente, a politicienilor din opoziție și a ONG-urilor. Proiectul de lege, depus marți, conferă Oficiului pentru Protecția Suveranității (SPO) autoritatea de a întocmi o listă cu entitățile juridice finanțate din afara țării, ale căror activități sunt considerate periculoase, potrivit Reuters
Pe această listă vor fi incluse organizații despre ale căror activități există suspiciunea că „ar submina caracterul democratic, independent și bazat pe statul de drept al Ungariei”, dar și organizații care încalcă identitatea constituțională a țării ori valorile creștine. De asemenea, atacurile la adresa instituției căsătoriei, familiei și diferențierii biologice între sexe ar putea fi considerate amenințări.
Organizațiile incluse pe această listă vor fi supuse unui control strict al conturilor bancare, iar fondurile externe considerate „periculoase” pot fi blocate. Autoritățile vor putea pătrunde în sediile acestor organizații pentru a examina documente și dispozitive electronice.
Dacă o organizație acceptă finanțare externă, va fi obligată să plătească o amendă de 25 de ori mai mare decât suma primită. În cazul în care nu achită amenda în termen de 15 zile, aceasta va fi forțată să își înceteze activitatea.
Propunerea legislativă a fost criticată dur de opoziție și de jurnaliști independenți, fiind comparată de mulți cu legea agenților străini din Rusia. Aceasta a fost introdusă pentru prima dată la Moscova în 2012 și a permis autorităților să desemneze ONG-urile cu activitate politică și finanțare externă drept „agenți străini” — o lege care între timp a fost extinsă și asupra persoanelor fizice și a bloggerilor, fapt ce, potrivit organizațiilor pentru drepturile omului, amenință libertatea de exprimare.
„Această lege urmează modelul rusesc”, a scris pe Facebook primarul Budapestei, Gergely Karácsony.
„Prin această propunere, ar putea închide toate publicațiile independente din Ungaria și orice ONG implicat în viața publică”, a spus și Marton Tompos, liderul partidului de opoziție Momentum.
Oficiul pentru Protecția Suveranității a fost creat de guvern în 2023, cu scopul de a monitoriza riscurile presupuse de implicarea politică a unor entități străine. Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva legii care a dus la înființarea acestui oficiu.