Curtea Constituțională a României (CCR) a emis joi, 3 iulie, un comunicat oficial menit să clarifice informațiile apărute recent în spațiul public, potrivit cărora trei judecători ai Curții, al căror mandat se încheie în vara anului 2025, ar urma să primească „prime de pensionare” în valoare de 180.000 de lei fiecare. CCR dezminte categoric aceste informații, afirmând că instituția nu a luat nicio decizie în acest sens și că niciunul dintre cei trei judecători vizați nu a solicitat și nici nu a încasat astfel de sume.
Te-ar mai putea interesa și: CCR îi redă lui Traian Băsescu drepturile speciale. Decizia care schimbă regulile pentru foștii președinți
Comunicatul este semnat de președintele CCR.
„Plenul nu a luat nicio decizie și nicio hotărâre cu privire la drepturile prevăzute de art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992. Mai mult, niciunul dintre judecătorii al căror mandat se încheie în luna iulie 2025 nu a solicitat și nici nu a primit vreo sumă de bani având ca temei prevederile art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992”, potrivit comunicatului CCR.
CCR precizează ferm că Plenul Curții nu a adoptat nicio hotărâre cu privire la aplicarea articolului 71 alineatul (5) din Legea nr. 47/1992, articol care ar prevedea drepturi financiare suplimentare pentru judecătorii al căror mandat se încheie. Mai mult decât atât, niciunul dintre judecătorii în cauză nu a inițiat vreo solicitare privind acordarea unei asemenea sume de bani.
Totuși, CCR admite că a existat o notă internă care a fost discutată în Plenul Curții, care făcea referire la situația drepturilor prevăzute în legea de funcționare a CCR. Această notă avea un caracter informativ, fiind parte a atribuțiilor curente ale Secretarului general al Curții, care este obligat să informeze lunar președintele și Plenul despre situația bugetară a instituției, inclusiv despre modul de aplicare a prevederilor legale ce țin de cheltuielile CCR. Acest proces este standard și nu echivalează cu luarea unei decizii sau aprobarea unor plăți.
Declarația CCR vine la doar două zile după ce au fost vehiculate aceste informații. În replică, premierul Ilie Bolojan a comentat într-un registru prudent: a recunoscut că, potrivit legii, astfel de prime ar putea fi legale, dacă bugetul instituției le permite, dar a adăugat că, în contextul economic și social actual, o asemenea plată ar fi „imorală”.
„Din câte ştiu, este o prevedere care este trecută în legislaţia care ţine de Curte. Dacă ar fi să fac un comentariu, ele sunt legale, dacă au bani să le dea. Cel puţin în contextul actual, cred că sunt imorale”, a comentat și premierul Ilie Bolojan.
Te-ar mai putea interesa și: Mircea Fechet, fost ministru al Mediului, atrage atenția: ”Primele nerușinate pentru pensionare de la Romsilva au surori gemene la CCR”