Premierul Ilie Bolojan a susținut o conferință de presă, în care a prezentat pachetul de măsuri fiscale menite să corecteze deficitul bugetar sever cu care România se confruntă. Guvernul este așteptat să aprobe aceste măsuri în zilele următoare, în contextul în care anul trecut România a înregistrat cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană și al doilea cel mai mare din ultimii 30 de ani, cu o rată de 9,4% în 2010 ca referință istorică. Situația actuală este considerată comparabilă cu cea din 2010, când guvernul a fost nevoit să ia măsuri drastice precum creșterea TVA-ului de la 19% la 24% și reducerea salariilor cu 25%.
Te-ar mai putea interesa și: Guvernul Bolojan pregătește cel mai dur pachet fiscal din ultimul deceniu. TVA mai mare, tăieri de sporuri și taxe noi
Bolojan a menționat că România cheltuiește mult mai mult decât încasează, în prezent raportul fiind de 132 de lei cheltuiți la fiecare 100 de lei încasați din taxe și impozite, ceea ce este nesustenabil pe termen lung. Dacă această tendință continuă, România riscă să intre în incapacitate de plată, să piardă accesul la credite și fonduri europene.
„Suntem în fața unui pachet care propune o corectare a deficitului bugetar. România a avut anul trecut cel mai mare deficit din țările UE și al doilea cel mai mare deficit din ultimii 30 de ani (în 2010, 9,4%). Guvernele de atunci au fost nevoite să crească TVA-ul de la 19 la 24% și să taie salariile cu 25%.
Suntem într-o situație nu foarte diferită. Din 100 de lei încasați din taxe și impozite, România a cheltuit 132 de lei. Nu mai putem continua în felul acesta. Consecințe: Intraraea în incapacitate de plată. Creditorii nu ne-ar mai împtrumuta. Accesul la fonduri europene este condiționat de reforme. Am intra în categoria Junk, ceea ce ar însemna că nu mai suntem recomandați pentru împrumuturi. Cursul s-ar deprecia masiv. Nu ne permitem acest lucru. România este într-o situație mai bună azi decât a fost Grecia.
Propunem un pachet fiscal care urmărește scăderea acestui deficit. Avem o evaziune fiscală importantă. Evaziunea este o cauză a neîncasării ba nilor la buget. Ajustarea va fi un mix de reducere de cheltuieli și creștere de venituri. Cheltuielile cu salarii sunt mai mari decât ne permitem azi. Numărul de angajați din sectorul public este mult prea mare față de nr de controbuabili care lucrează în economia reală. Cota de impozitare din TVA e treia cea mai mică din UE.
Impozitarea dividendelor: antepenultimii în Europa. În această vară vom veni cu trei pachete de măsuri. În primă etapă să recâștigăm încrederea cetățenilor și a piețelor, în așa fel încât cota de încredere a României să fie la un nivel acceptabil. Al doilea pachet, la sfârșitul lunii iulie: va completa aceste prime măsuri, dar se va concentra pe corectarea nedreptăților și îndeplinirea jaloanelor pentru fonduri europene.
Măsuri de urgență propuse: 1. Vom reașeza TVA la două cote: 11% și 21%. La cota redusă de 11%: medicamente, alimente, lemne de foc, apa pt irigații, Horeca. În octombrie se va face o analiză.
2. Accize: creștere de 10% la alcool, la combustibili, la țigări.
3. Creșterea nr de contributori la CNAS: 6 milioane de contributori la 16 milioane de asigurați. Aplicarea CASS la pensiile de peste 3.000 de lei. Eliminarea unor excepții. Nr de contributori va crește la peste 8 milioane.
Taxarea suplimentară a capitalurilor: de la 1 ianuarie, majorarea impozitului pe dividende de la 10% la 16%. Vom impozita suplimentar profiturile băncilor. Vom suprataxa toate câștigurile din jocurile de noroc, pt a încasa cu 30% mai mult decât acum. Vom propune temporar ca și anul viitor pensiile și salariile din sectorul public să rămână plafonate. Anul trecut au crescut foarte mult. În educație vom propune creșterea normei didactice cu 2 ore săptămânal în preuniversitar și universitar. Salariile nu vor fi afectate.
Bursele școlare: în ultimii au crescut foarte mult, de zeci de ori. Nu ne putem permite această sumă, aproape 1 miliarde de euro. Clase întregi au burse de merit, peste 9,50, dar nu iau Bacul. Când a fost notarea corectă? Bursele de merit acordate pe merit, iar bursele sociale vor fi alocate pt sprijinirea copiilor din medii defavorizate.
Etapa a doua, pâna la sfârșitul lunii iulie: Vom veni cu completări pentru pensiile speciale, care e jalon PNRR. Reforma companiilor de stat – cheltuieli mai eficiente. Reforma cheltuielilor în administrația publică locală. Sporuri în cascadă: avem ministere care și-au dublat salariile. Vom actualiza redevențele, vom valorifica mai bine activele statului. Azi am numit o nouă conducere la ANAF, la propunerea ministrului de Finanțe, pt a combate evaziunea fiscală”, a declarat Ilie Bolojan.
Premierul a anunțat că pensiile și salariile din sectorul public vor rămâne plafonate și anul viitor, deoarece în anul precedent au crescut foarte mult, iar în domeniul educației se propune creșterea normei didactice cu 2 ore săptămânal, fără a afecta salariile profesorilor.
„Din câte știu, sunt legale. Cel puțin în contextul actual, sunt imorale. Dacă nu au bani, cred că se vor încadra în bugetul pe care îl au. Nu mai avem bani de dat în plus”, a declarat Ilie Bolojan.
În ceea ce privește ajutorul pentru Republica Moldova, România își va respecta angajamentele, iar bugetul de apărare va trebui să crească până la 5%.
„Angajamentele țării noastre vor rămâne cele pe care ni le-am asumat. Va trebui să ne creștem bugetele de apărare până la 5%”, a mai menționat premierul țării.
Referitor la posibilele greve sindicale, în sectorul Sănătate nu există motive pentru proteste deoarece salariile nu sunt afectate, iar negocierile cu personalul TESA, care primește sporuri pentru condiții vătămătoare, sunt în curs.
„Cei din Sănătate nu au motiv să facă greve, nu le sunt afectate salariile. Doar cei din personalul TESA care primesc spor de condiții vătămătoare. Am avut un contact cu dânșii, mâine sau poimâine ne vom vedea cu ei. Dacă au propuneri bune, nu văd de ce nu ar putea fi acceptate”, a mai spus Ilie Bolojan.
Premierul a anunțat o propunere de reducere a subvențiilor pentru partide, care au scăzut oricum față de anul precedent.
„Voi propune o reducere. Subvențiile au scăzut foarte mult față de anul trecut”, a mai menționat premierul.
La întrebarea de ce se majorează mai întâi TVA, iar apoi se taie privilegii, Bolojan a explicat că urgentarea recâștigării încrederii piețelor impune această abordare.
„Dat fiind această urgență de a recâștiga încrederea piețelor, acest pachet (creșterea TVA) corespunde exigențelor. Am descoperit un comitet ministerial din 11 membri care analizează investițiile străine. Pt fiecare ședință, au 30% din salariul unui ministru. Aceste nedreptăți vor fi corectate în pachetul doi și trei. Vom trimite corpul de control acolo unde avem sesizări. Pachetul 2 va putea fi adoptat tot prin răspundere”, a mai explicat Ilie Bolojan.
Te-ar mai putea interesa și: Ilie Bolojan a stabilit atribuțiile celor cinci vicepremieri. Care sunt acestea