Administrația Prezidențială a emis un comunicat de presă după întâlnirea organizată de Ilie Bolojan.
„Este urmărită consolidarea instituțiilor pentru a asigura aplicarea legislației existente, inclusiv a celei electorale, și în mediul online. Totul se va desfășura în limita competențelor legale existente la acest moment, atribuite fiecărei instituții implicate în discuții. Este esențială asigurarea unei coordonări și cooperări strânse între toate instituțiile cu responsabilități în domeniu, inclusiv pentru aspectele ce vizează mediul online”, arată Administrația Prezidențială.
Potrivit comunicatului, pentru românii din Diaspora urmează să fie „cel puțin același număr de secții de vot” ca la alegerile prezidențiale din 2024, respectiv minim 950, astfel încât „să nu fie probleme din acest punct de vedere, mai ales că în Polonia și Portugalia se suprapun cu alegeri interne”.
„În ceea ce privește desfășurarea campaniei electorale în mediul online, instituțiile competente trebuie să aplice legile în vigoare, pentru combaterea conținutului ilegal. S-a convenit să se facă un grup de lucru pentru o bună coordonare și colaborare între AEP, BEC, CNA și ANCOM”, mai transmite Administrația Prezidențială.
Ilie Bolojan va discuta, la întrevederea de la Palatul Cotroceni, cu premierul Marcel Ciolacu, vicepremierii Marian Neacşu şi Cătălin Predoiu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Ana Cristina Tinca, preşedintele interimar al Autorităţii Electorale Permanente, Zsombor Vajda, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, Valentin Alexandru Jucan, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Valeriu Zgonea, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Ferenc Asztalos, şi directorul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, Dan Cîmpean.
Încă de la prima conferinţă de presă susţinută după preluarea mandatului, preşedintele interimar Ilie Bolojan a dat asigurări că va face „tot ce este posibil pentru ca aceste alegeri să fie organizate corect, transparent, să fie nişte alegeri libere, în aşa fel încât românii, în deplină cunoştinţă de cauză, să îşi poată exprima votul şi să îşi aleagă preşedintele pe care şi-l doresc”.
Citeşte şi: Scutire de impozit pe viaţă pentru mame din 2025. Unde intră în vigoare această lege
Această întâlnire organizată de Ilie Bolojan are loc în contextul în care perioada de depunere a candidaturilor pentru alegerile prezidențiale s-a încheiat pe 15 martie 2025, la ora 24:00. Campania electorală este programată să înceapă pe 4 aprilie și se va încheia pe 3 mai 2025, cu o zi înainte de primul tur al alegerilor, care va avea loc pe 4 mai. Prima zi a votării în străinătate va fi pe 2 mai 2025. Al doilea tur este programat pentru 18 mai 2025.
Citeşte şi: Cine va mai beneficia de pensia de stat până în 2032. Cum se obţine şi care sunt condiţiile de eligibilitate