Ilie Bolojan susține că bursele elevilor și ale studenților nu mai pot fi susținute la acest nivel și pregătește o ordonanță de urgență care prevede tăieri și plafonări ale sporurilor acordate bugetarilor, dar și scăderea cheltuielilor „în regim de urgență”, respectiv „pe termen lung”.
Citește și: Milionari la guvernare. Miniștrii din guvernul Bolojan, între afaceri și averi
„Un lucru care suntem obligaţi să-l analizăm şi nu-l ascundem, sunt aspecte care ţin de zona de educaţie, pe care, oricum, le-am spune, e foarte greu să le ducem cu aceste deficite mai departe. Am dezvoltat un pachet de burse pentru elevi, care a plecat acum 3 ani de zile de la 188 milioane de lei pe toată ţara şi am ajuns la 4,7 miliarde de lei în 3 ani de zile. Deci o creştere imensă.
Sunt bune orice fel de burse, dar gândiţi-vă că plătim un miliard de euro aproape doar pe bursele elevilor și cei care fac o analiză a notelor vor constata o dinamică crescătoare peste pragul stabilit imediat după ce au apărut bursele, nu datorită efortului elevului combinat cu cel didactic, ci datorită reperului de bursă. Și acest lucru trebuie reconfigurat
Încercăm să controlăm creșterea cheltuielilor statului în general pentru că nu le mai putem susține la acest nivel”, a declarat premierul Ilie Bolojan după şedinţa de guvern.
Studenții au protestat vineri, fiind nemulțumiți că guvernanții vor să le scadă bursele. În fața Ministerului Educației s-au alăturat și elevii. Noul Executiv propune o tăiere de 1,5 miliarde de lei din fondurile de burse.
„Varianta propusă de Guvern de a aloca 10% din salariul minim net pentru fiecare student bugetat pentru constituirea fondului de burse, însemnând suma de aproximativ 220 lei, spre deosebire de suma actuală, de 370 lei, calculată raportându-se la procentul de 10% din salariul minim brut în vigoare în luna noiembrie 2024, conduce la scăderea fondului alocat burselor cu aproximativ 40% şi, implicit la scăderea numărului de beneficiari”, a transmis Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.