În timp ce majoritatea instituțiilor publice sunt obligate să aplice măsuri stricte de reducere a cheltuielilor, Curtea Constituțională a României (CCR) se pregătește să acorde indemnizații speciale de plecare celor trei judecători care își încheie mandatul în luna iulie 2025: Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga. Valoarea acestor indemnizații este echivalentă cu șase luni de salariu net pentru fiecare, conform legii de funcționare a CCR.
Te-ar mai putea interesa și: Decizia CCR și reacțiile lui Toader și Zegrean despre secretizarea declarațiilor de avere
Legea invocată de Curte stabilește că, la finalul mandatului sau în cazul în care un judecător nu își mai poate exercita funcția din motive obiective, acesta are dreptul la o plată compensatorie. Deși Guvernul condus de Marcel Ciolacu a interzis prin OUG 156/2024 toate indemnizațiile și ajutoarele financiare acordate la ieșirea din sistemul bugetar, reprezentanții CCR susțin că acea ordonanță nu face referire explicită la situația judecătorilor constituționali. În plus, sumele nu ar reprezenta nici „ajutoare”, nici „indemnizații” în sensul OUG, ci drepturi legale distincte.
Decizia a generat controverse publice și critici din partea societății civile și a specialiștilor în drept. Un jurist citat de G4Media a declarat că, deși acordarea acestor sume nu este ilegală, este profund imorală în contextul actual de austeritate fiscală. Guvernul a blocat astfel de plăți pentru majoritatea funcționarilor publici, dar CCR continuă să aplice o legislație specială care o ferește de rigorile aplicate altor instituții.
„OUG trenuleț nu face trimitere specifică la sumele primite de judecătorii CCR care își termină mandatul. Acești bani nu reprezintă nici ajutor, nici indemnizație. Nu e ilegal să își primească banii, dar e imoral”, a declarat un jurist pentru sursa citată.
Te-ar mai putea interesa și: Premierul interimar Cătălin Predoiu, prima reacție după decizia CCR privind declarațiile de avere: „Cu cât mai puțină transparență în viața publică, cu atât mai rău”