„Exerciţiile de acest tip sunt planificate şi desfăşurate periodic şi au ca scop verificarea capacităţii de completare cu personal şi tehnică a unităţilor militare, precum şi consolidarea coeziunii între militarii în activitate şi rezervişti”, se arată în comunicatul MApN.
Pentru buna desfăşurare a exerciţiului, Ministerul Apărării va colabora cu autorităţile administraţiei publice locale, instituţii publice şi operatori economici din cele trei judeţe implicate, în conformitate cu atribuţiile acestora privind pregătirea economiei şi teritoriului pentru apărare.
„Pentru desfăşurarea exerciţiului, structurile MApN vor colabora cu autorităţile administraţiei publice locale, cu instituţiile publice şi cu operatorii economici din cele trei judeţe, care au atribuţii în domeniul pregătirii economiei şi teritoriului pentru apărare. Rezerviştii cu domiciliul în judeţele Olt, Giurgiu şi Teleorman ce vor fi convocaţi la unităţile militare ale MApN la care sunt arondaţi vor participa, timp de o zi, conform planificării, la activităţi specifice de pregătire”, precizează sursa citată de News.ro.
MOBEX OT-GR-TR-25 continuă seria exerciţiilor similare desfăşurate anterior de Statul Major al Apărării. Cele mai recente exerciţii au avut loc în luna octombrie 2024, în judeţele Buzău şi Ialomiţa. În judeţul Olt, exerciţii de acest tip au fost organizate în anul 2017, iar în judeţele Giurgiu şi Teleorman în anul 2016.
Potrivit MApN, exerciţiul este organizat în conformitate cu legislaţia naţională în vigoare.
„Ministerul Apărării transmite că exerciţiul este organizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare. Rezerviştii vor fi convocaţi prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne”, se menţionează în comunicat.
În contextul potenţialelor speculaţii sau tentative de dezinformare, instituţia militară face apel la cetăţeni să se informeze din surse oficiale.
„Pentru a evita dezinformarea şi ştirile false care ar putea fi răspândite în legătură cu aceste activităţi care, reiterăm, au caracter de rutină şi nu au legătură cu situaţia de securitate din regiune, recomandăm cetăţenilor interesaţi să se informeze din surse oficiale. Pe platforma InfoRadar a MApN pot fi consultate informaţii referitoare la încercări anterioare de inducere în eroare a publicului pe subiecte similare”, subliniază Ministerul Apărării.