- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

UPDATE Nicușor Dan, noul președinte al României, mesaj pentru țară: „Vă asigur că voi fi un președinte deschis la vocea societății. Nu putem să nu reușim”

26 May, 09:01 • Bugiu ⁠Ana Maria
Nicușor Dan este învestit luni, 26 mai, în funcția de președinte al României, în cadrul unei ceremonii solemne desfășurate în Parlament. Evenimentul marchează începutul mandatului său de cinci ani, după validarea rezultatelor de către Curtea Constituțională.
UPDATE Nicușor Dan, noul președinte al României, mesaj pentru țară: „Vă asigur că voi fi un președinte deschis la vocea societății. Nu putem să nu reușim”

Luni, 26 mai 2025, România marchează un moment important pe scena politică și instituțională: Nicușor Dan este oficial învestit în funcția de președinte al României, în urma alegerilor prezidențiale și a validării mandatului de către Curtea Constituțională. Ceremonia solemnă de învestire are loc începând cu ora 12:00, în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, conform protocolului stabilit de legea fundamentală.

UPDATE ORA 12:31

Este declarată închisă oficial ceremonia de învestire a noului președinte al României, Nicușor Dan

UPDATE ORA 12:17

Președintele României susține discursul în calitate de președinte al României.

„Vă mulțumesc pentru dezbaterea din ultimele săptămâni, indiferent de cauza pe care ați susținut-o. Mulți oameni care nu s-au mai exprimat vreodată pe politică s-au exprimat acum, arătând că sunteți interesați de direcția în care merge România. Statul român are nevoie de o schimbare fundamentală, bineînțele, în limitele statului de drept. Vă invit să fiți implicați cu toată forța socială pe care ați dobândit-o. Vă asigur că voi fi un președinte deschis la vocea societății și partener cu societatea.

România are o problemă, problema deficitului. Statul român heltuiește prea mult față de ce își poate permite și chestiunea asta poate să pună in discuție stabiltatea financiară la care am muncit în acești ani. E în interesul național ca România să aibă un guvern susținut de o majoritate parlamentară. Această majoritate să își asume reformele fiscale de care România are nevoie.

Este în interesul național ca Romania să transmită mediului investițional un semnal de deschidere si de predictibilitate”, a decarat președintele României.

Nicușor Dan s-a adresat tuturor sferelor din țară, inclusiv domeniile educației, sănătății, justiției, mediului, pregătind câteva soluții pentru fiecare în parte, inclusiv pe plan extern.

„Cer partidelor politice să acționeze în interesul național care urmează. Nu va fi despre trecut, este despre viitorul imediat al României. Și nu e despre calcule politice, este despre interesul național și sunt convins că românii vor valua în consecință.

România are nevoie de  reforme temeinice. E nevoie ca România să reducă birocrația și să digitalizeze. E nevoie de o reformă administrativ-teritorială și o reformă a sistemului electoral.

În ceea ce privește economia, avem nevoie să stopăm marea evaziune fiscală, să reducem și să efictientizăm cheltuielile statului. Să avem o strategie bine definită de dezvoltare economică, să stimulăm capacității agro-industriale pentru a optimiza producția agricolă, să finanțăm un sistem corect de irigații, să simplificăm accesul la fondurile europene, să sigurăm un cadru favorabil investitorulor.

Sistemul de sănătate – este nevoie de digitalizarea întregului sistem, de o strategie de investiții în infrastructura în sistemul sanitar, de o extindere a centrelor pentru tratarea dependențelor și de o stimulare a profesioniștilor care aleg să profeseze în medii rurale și orașe mici.

Educația –  este nevoie să stimulăm financiar personalul didactic. Este nevoie ca întregul sistem educațional să stimuleze gândirea critică, să corelăm învățământul în piața muncii, este nevoie să investim în educația timpurie și este sențial să prevenim abandonul școlar”, a mai explicat președintele.

„Nu putem să nu reușim”, a conchis Nicușor Dan, președintele României.

UPDATE 12:10

Nicușor Dan, președintele ales, depune jurământul de învestire.

UPDATE ORA 12:05

Ceremonia este oficial deschisă. Marian Enache, președintele Curții Consituționale, prezintă decizia de validare a lui Nicușor Dan. Președintele CCR îi înmânează președintelui ales textul jurământului.

UPDATE ORA 11:47
Nicușor Dan, Președintele României, a ajuns la Palatul Parlamentului.

„Este o zi de mare responsabilitate. Vreau să le spun (n.r. celor care nu l-au votat) să continuă să creadă în România”, a spus Nicușor Dan.

„Un mesaj cu obiectivele pe termen scurt și un mesaj cu obiectivele pe termen lung”, a spus Nicușor Dan, referindu-se la discursul pe care l-a pregătit pentru învestire.

Întrebat dacă aceasta este cea mai importantă zi din viața lui, președintele ales a răspuns: „Zilele în care s-au născut copiii au fost mai importante”.

Te-ar mai putea interesa și: Gigi Becali, ofertă inedită pentru președintele ales Nicușor Dan: ”Să dea telefon. Eu sunt lingău, să propun eu?”

Nicușor Dan, oficial președinte al României: Ceremonia de învestire are loc în plenul Parlamentului

Evenimentul debutează la ora 11:55, când președintele ales este întâmpinat de președinții Senatului și Camerei Deputaților, însoțiți de un șir de onoare format din militari ai Regimentului 30 Gardă și Protocol „Mihai Viteazul”. După intonarea Imnului Național și prezentarea Hotărârii Curții Constituționale privind validarea rezultatului alegerilor, Nicușor Dan rostește jurământul constituțional cu mâna pe Biblie și pe Constituție, angajându-se solemn să respecte legile țării, să apere democrația și drepturile fundamentale ale cetățenilor, precum și suveranitatea și integritatea României.

„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”

Potrivit Constituției, mandatul președintelui României începe oficial în momentul depunerii jurământului și are o durată de cinci ani. După acest moment simbolic, Patriarhul Daniel îi oferă binecuvântarea noului șef al statului, într-un gest cu profundă semnificație spirituală și culturală.

Urmează primul discurs oficial al președintelui învestit, adresat Parlamentului și celorlalți invitați. Se așteaptă ca în cuvântarea sa, Nicușor Dan să sublinieze angajamentele asumate în campanie, să traseze principalele direcții de acțiune pentru noul mandat și să transmită un mesaj de unitate națională. Evenimentul se încheie în jurul orei 13:00.

Ceremonia reunește o listă impresionantă de participanți de rang înalt, începând cu toți parlamentarii, premierul interimar Cătălin Predoiu și membrii guvernului, până la oficiali ai instituțiilor-cheie ale statului: Curtea Constituțională, Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul General, Consiliul Superior al Magistraturii, Banca Națională, serviciile de informații și Academia Română. De asemenea, sunt prezenți reprezentanți ai cultelor religioase, ai Casei Regale și ai instituțiilor europene. Din partea UE participă comisarul european Roxana Mânzatu, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, și șefa Biroului Parlamentului European la București, Mădălina Mihalache.

În ceea ce privește foștii șefi de stat, participarea acestora variază. Ion Iliescu și Emil Constantinescu au fost invitați, dar participarea lor nu a fost confirmată public. Klaus Iohannis, președintele demisionar, nu va fi prezent, după ce în februarie 2025 a renunțat la funcție pentru a preveni o criză constituțională în contextul suspendării iminente din Parlament. Traian Băsescu a declarat că a acceptat invitația, dar nu a luat o decizie finală privind prezența, exprimându-și nemulțumirea față de faptul că Parlamentul i-a retras toate drepturile conferite foștilor președinți.

Mesajul transmis anterior de președintele ales, Nicușor Dan, pune accent pe continuitate democratică și pe un viitor construit colectiv. Acesta a menționat că România va rămâne ferm ancorată pe direcția pro-europeană și transatlantică și a făcut apel la implicarea cetățenilor:

„România, continuăm pe drumul democratic, pro-european şi transatlantic cu speranţa unui viitor mai bun! Nu există salvatori – NOI ne construim ţara pe care o dorim, ÎMPREUNĂ. Vă mulţumesc pentru încredere – voi face tot ce pot ca să o onorez”, a transmis Nicuşor Dan.

Te-ar mai putea interesa și: Educația, prioritate națională. Nicușor Dan promite reforme după formarea Guvernului

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
România, în topul celor mai mari taxe pe salarii din Europa
România, în topul celor mai mari taxe pe salarii din Europa
Administraţia Prezidenţială, cheltuieli controversate în ziua învestirii lui Nicuşor Dan. Vase de 37.000 de euro şi lucrări contractate de 1,7 milioane de lei
Administraţia Prezidenţială, cheltuieli controversate în ziua învestirii lui Nicuşor Dan. Vase ...
Provocarea matematică ce a împărțit internetul în două. Cei isteți reușesc să rezolve ecuația în cel mult 10 secunde
Provocarea matematică ce a împărțit internetul în două. Cei isteți reușesc să rezolve ecuația ...
Aurul, refugiu sigur pentru români în fața crizelor economice și geopolitice
Aurul, refugiu sigur pentru români în fața crizelor economice și geopolitice
Speranța de viață din România, la același nivel cu cea din Maroc sau Brazilia. Valoarea a crescut de la 70 la 76, dar țara noastră se află sub media UE
Speranța de viață din România, la același nivel cu cea din Maroc sau Brazilia. Valoarea a crescut ...
Cuvântul din limba română care îi bagă în ceață pe români. Care este forma corectă, de fapt
Cuvântul din limba română care îi bagă în ceață pe români. Care este forma corectă, de fapt
S-a dat undă verde. Guvernul rambursează parțial acciza la motorină
S-a dat undă verde. Guvernul rambursează parțial acciza la motorină
Schimbări importante pentru clienții BCR. Ce se întâmplă de la 1 august
Schimbări importante pentru clienții BCR. Ce se întâmplă de la 1 august
Retailul românesc atinge noi culmi. Dedeman crește puternic, frații Pavăl investesc strategic în domenii cheie
Retailul românesc atinge noi culmi. Dedeman crește puternic, frații Pavăl investesc strategic în ...
Horoscop iunie 2025. Schimbări majore pentru nativii din trei zodii. E vremea deciziilor!
Horoscop iunie 2025. Schimbări majore pentru nativii din trei zodii. E vremea deciziilor!
Destinația turistică a anului 2025. Este aproape de România, are plaje cu nisip roz și apă cristalină
Destinația turistică a anului 2025. Este aproape de România, are plaje cu nisip roz și apă cristalină
Inundații severe în România: Peste 200 de localități afectate și sute de evacuări în Covasna și alte județe
Inundații severe în România: Peste 200 de localități afectate și sute de evacuări în Covasna ...
Telefoanele publice s-au transformat în obiecte de colecție. Un celebru model portocaliu poate costa până la 700 de euro
Telefoanele publice s-au transformat în obiecte de colecție. Un celebru model portocaliu poate costa ...
Rabla Tractoare 2025. Sprijin de până la 44.000 de euro pentru fermieri, programul va începe imediat după Rabla Auto
Rabla Tractoare 2025. Sprijin de până la 44.000 de euro pentru fermieri, programul va începe imediat ...
FINAL de drum pentru Călin Georgescu. Concluziile unui analist politic despre CINE l-a ”creat” pe idolul suveraniștilor și UNDE va ajunge acesta
FINAL de drum pentru Călin Georgescu. Concluziile unui analist politic despre CINE l-a ”creat” pe ...
Marilu Dobrescu, dezvăluiri halucinante despre relația cu Iustin Petrescu: „Prietena mea a venit într-un suflet să mă ridice de acasă imediat după bătaie”
Marilu Dobrescu, dezvăluiri halucinante despre relația cu Iustin Petrescu: „Prietena mea a venit ...
Cât costă să renovezi un apartament cu două camere în 2025. Prețurile materialelor de construcție și mâna de lucru au crescut enorm
Cât costă să renovezi un apartament cu două camere în 2025. Prețurile materialelor de construcție ...
Christine Kesteloo, femeia care locuiește de 10 ani pe vase de croazieră. Câți bani câștigă și ce beneficii are
Christine Kesteloo, femeia care locuiește de 10 ani pe vase de croazieră. Câți bani câștigă și ...
OSZAR »