Pensii 2025. Legea le permite angajaților care lucrează în condiții dificile sau toxice să se pensioneze cu câțiva ani mai devreme decât cei care nu au avut de-a face cu astfel de condiții. Noua lege a pensiilor, care se bazează pe principiul contributivității, îi dezavantajează însă. Această categorie de pensionari nu mai au dreptul la același punctaj ca în cazul celorlalte pensii, scrie Newsweek
„Am ieșit la pensie acum 2 ani, și, ca și mulți alții, am pierdut din pensie o parte din bani datorită grupei de muncă… Dar sunt curios… Am vorbit cu mai multe persoane care au ieșit la pensie acum 5-7 ani, și lor nu le-a tăiat nimic… Și știu sigur ca au avut grupa, unii chiar 35 de ani grupa a ll-a”, se plânge un pensionar.
Un specialist în pensiile cu grupe de muncă explică faptul că pensionarului respectiv cel mai probabil nu i-au fost calculate toate perioadele muncite.
Citeste si Pensionarii care riscă să-și piardă beneficiile pentru luna mai 2025 dacă nu merg la Casa de Pensii
„Pierderea de care aveți parte (dacă nu e o greșeală în preluarea numărului total de puncte realizate la 31.08.2024) este din cauza utilizării în calculul VPR (Valoarea Punctului de Referință) a unui stagiu de 25 de ani. Dacă activitatea dumneavoastră în grupe de muncă a inclus și perioade în care stagiul complet de cotizare corespunzător a fost mai mic de 25, aferent acelor activități, aceasta este explicația”, a precizat specialistul.
Un alt pensionar se plânge că a pierdut punctele de stabilitate după recalculare deoarece a lucrat în condiții de persoană cu handicap, stagiul de cotiyare pentru această categorie de angajați fiind de 23 de ani și 4 luni. Or, punctele de stabilitate se acordă doar dacă ai contribuit la sistemul de pensii mai mult de 25 de ani.
„Am lucrat 32 de ani în condiții de persoana cu handicap din care 10 ani în grupa I a de munca…cu tot cu grupă am 37 de ani, din care 32 contributivi. Așa am pierdut și punctele de stabilitate… Pe lângă 1000 de lei calculați mai puțin la pensia mai mică… Stagiul de cotizare conform gradului de handicap este de 23 de ani și 4 luni… E clar ca eu am depășit cu mult stagiul de cotizare”, a spus pensionarul.
Citeste si Pensii 2025. Bani în plus pentru peste 400.000 de pensionari. Cine beneficiază de măriri
Un alt caz dramatic este cel al unui pensionar care a lucrat în mină, deci în condiții dificile. În urma recalculării, bărbatul a pierdut 1.800 de lei la pensie.
„Eu am ieșit la pensie în 2014, I.C. 1.07, vechime 25 de ani, o lună și 23 de zile, toată vechimea în minerit. Mi-au tăiat aproape 1800 de lei în urma recalculării pensiilor”, a povestit acesta.
Înalta Curte a decis să ofere o creștere de 50% a punctajelor pentru cei cu grupe de muncă și condiții speciale, dar pentru asta păgubitul trebuie să dea Casa de Pensii în judecată.