Perioada de suspendare a permisului va fi posibilă doar dacă șoferul face dovada achitării amenzii contravenționale. Această modificare a legislației privind circulația pe drumurile publice introduce obligația prezentării chitanței de plată a amenzii ca una dintre condițiile pentru reducerea cu o treime a perioadei de suspendare a permisului auto, scrie mediaflux.ro.
Potrivit datelor Comisiei Europene, România continuă să aibă cea mai mare rată a mortalității rutiere din UE, cu 77 de decese la un milion de locuitori în 2024, comparativ cu media europeană de 44. Potrivit USR, noua măsură poate contribui la creșterea siguranței pe șosele și la reducerea accidentelor, încurajând totodată plata amenzilor. În prezent, mai puțin de 25% dintre acestea sunt achitate.
„Odată ce legea va fi promulgată, pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce şoferul va trebui să îndeplinească trei condiţii: A fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie; A obţinut permisul de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei; Prezintă dovada achitării amenzii aplicate pentru săvârşirea contravenţiei pentru care i-a fost suspendat dreptul de a conduce”, este motivaţia USR.
Citeşte şi: Programul „Rabla pentru tractoare” începe pe 12 mai. Care sunt condițiile de înscriere
Pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare, șoferii vor trebui să îndeplinească următoarele condiții: să fi fost declarați admiși la testul de verificare a cunoștințelor rutiere, să dețină permisul de conducere de cel puțin un an la momentul comiterii faptei, să prezinte dovada achitării amenzii aferente contravenției.
Dacă România și Bulgaria sunt țările cu cele mai mari rate de mortalitate rutieră din UE, de partea cealaltă, Suedia, Malta și Danemarca au cele mai scăzute rate, cu 20–24 de decese la un milion de locuitori. Totuși, România a înregistrat o scădere cu 4% a deceselor rutiere în 2024 față de 2023 și cu 21% față de 2019. Scăderi mai mari au avut loc doar în Lituania și Polonia (35%), Slovenia și Estonia (33%), Belgia (32%), Danemarca (27%), Malta (25%), Bulgaria (24%) și Irlanda (23%).