Daniel David, actualul ministru al Educației și Cercetării a primit aviz favorabil, în comisiile de învățământ reunite ale celor două camere ale Parlamentului. Acesta a spus la audieri că „Nu este doar un program de austeritate, este efectiv primul program de guvernare între austeritate și criză”.
Totodată, Daniel David a declarat că acest program are două componente: politic-educațională și politic-fiscală. Conform actualului ministru al Educației, viziunea de învățământ preuniversitar este formarea de “buni specialiști, buni cetățeni și oameni cu o bună calitate a vieții”.
Citește și: Daniel David: Educația începe de la zero ani. România are doar 11,4% dintre copiii sub trei ani în creșe
“Trebuie să regândim curriculumul. Aici mă refer la planurile cadru, la programe, la elementele asociate – manuale și formarea profesorilor pentru a implementa acel curriculum. Suntem în procesul adoptării noului curriculum pentru învățământul liceal. O variantă standard a fost deja adoptată și este în consultare publică o variantă pe care vrem să o pilotăm sistemic”,
a precizat David, potrivit Agerpres.
În același timp, acesta a spus că nu putem obține un rezultat bun fără infrastructura educațională adecvată, menționând că aceasta depinde în mod direct de autoritățile locale, dar ca și Ministerul Educației se poate implica în dezvoltarea laboratoarelor și a învățământului dual. Mai mult, Daniel David a menționat și regândirea statutului profesorilor, începând cu modul de pregătire în universități și intrarea în sistem: “titularizarea să devină mai puternică și mai pragmatică’, asigurarea dezvoltării și evoluția în carieră, precum și creșterea salariilor”.
“Avem nevoie de o creștere a salariilor, lucru care a fost deja angajat după greva din 2023 și probabil că se va materializa când vom lucra la legea salarizării unitare”, a declarat actualul ministru.
Daniel David a spus că urmează să întărească programul de școli pilot, iar asta, pentru a fi testate diverse inovații.
Printre propunerile guvernului Bolojan pentru educație se numără: Școală de la 8 la 17, pilotarea și generalizarea orarului extins pentru elevi, profesorii vor avea o creștere a normei didactice, diferențiat în funcție de mediul de lucru și ciclul de educație, iar bursele vor fi „redimensionate”.