- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum își continuă studiile și se angajează tinerii fără diplomă de bac. ”Dorim să vină să se specializeze”

15 May, 20:00 • Stefan Simion
Tinerii fără diplomă de bac au alternativă pentru continuarea studiilor, specializare în anumite domenii și chiar angajare. Unele programe de studii post-liceale sunt gratuite, altele au costuri reduse, însă toate îi ajută să-și găsească mai ușor un loc de muncă.
Cum își continuă studiile și se angajează tinerii fără diplomă de bac. ”Dorim să vină să se specializeze”

Nu am diplomă de bacalaureat? Nicio problemă, spun unii dintre tinerii care nu au promovat sau nu au dat așa-numitul examen al maturității. Aceștia au la dispoziție alternativa de continuare a studiilor, care durează doi-trei ani, îi ajută se specializeze și apoi să se angajeze.

Alternativa pe care o au tinerii fără diplomă de bac este reprezentată de colegii terțiare din cadrul universităților și de școlile postliceale, unde pot fi acceptați fără respectiva diplomă.

Programele de studii durează circa doi ani. Unele sunt gratuite, iar altele au costuri reduse, însă toate îi ajută pe tinerii fără diplomă de bac să se specializeze și să se angajeze mai ușor.

Printre domeniile în care aceștia se pot specializa se numără agricultura, industria alimentară, protecția mediului, construcțiile și turismul.

Citește și Românii peste 14 ani pot obține de azi noul buletin electronic gratuit

”Dorim ca tinerii absolvenți de liceu să vină să se specializeze și să se formeze profesional. Aici, în campusul nostru, ei beneficiază de toate facilitățile: cămine, cantină, sală de sport, Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră”, a declarat directorul Colegiului Terțiar din Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București (USAMVB), Valerica Tudor, citată de antena3.

Taxele de studiu sunt între 2.000 și 4.000 lei pe an, însă, în unele cazuri, cursanții nu plătesc nimic. La USAMVB de pildă, taxele sunt zero, iar cursanții au posibilitatea să se angajeze la companiile venite cu oferte.

”Posturi în industria alimentară, atât pentru cei cu studii superioare posturi de ingineri de tehnologi sau ingineri de calitate, cât și posturi pentru personal cu studii medii”, a spune Daniela Stanciu, manager recrutare.

De precizat și că se plătește inclusiv așa-numita perioadă de internship.

”Am venit atât cu program de intership, cât și joburi entry-level în finanțare și în distribuția de input-uri agricole. Oferim salariu pe toată perioada de internship de trei luni”, a declarat Denisa Șerbănescu, specialist în resurse umane.

”Pe lângă faptul că au acces la ofertele de angajare ale companiilor, și programele de intership, au acces la resurse digitale moderne oferite de Centru de Consiliere, resurse digitale cu ajutorul cărora își pot întocmi CV-ul, cartea lor de vizită”, aDAUGĂ Oana Mihalașcu, director la Centrul de Consiliere al USAMVB.

Pe de altă parte, cursanții sunt sprijiniți să obțină diploma de bacalaureat, profesorii oferindu-le, gratuit, meditații la limba română și matematică.

După absolvirea colegiului terțiar, unii dintre tinerii fără diplomă de bac dau examenul maturității și, după ce îl promovează, se înscriu la facultate.

O altă variantă pentru cei fără bac sunt școlile post-liceale, unde, după studii cu durata de până la trei ani, absolvenții se pot angaja ca asistent medical, tehnician veterinar sau programator, mai notează sursa citată.

Citește și Topul salariilor medii din Uniunea Europeană. Pe ce loc se află România şi ce state întrece

Urmărește Daily Business pe Google News
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult
OSZAR »